Pessoabett

Vad tycker NI om pessoabettet?
Jag har hört att många inte alls tycker om det eftersom det ger dubbla signaler. Alltså när du tar i tygeln så dras nackstycket nedåt så att hästen vill sänka huvudet, men det gör även så att bettet trycks upp mot gomtaket och mot hästens tänder, vilket får den att vilja höja huvudet. Detta är dock inte speciellt bra.
Jag har också läst på en massa sidor att bettet inte har någon eftergiftsförmåga, om man nu inte släpper tyglarna helt. För att kunna använda detta bett som ett vanligt tränsbett måste man sätta BÅDE tyglar och nackstycket i den stora ringen.






Info om Pessoabettet; (Från wikipedia)
Pessoabett
är en slags kombination av tränsbett och stångbett. Ett traditionellt pessoabett består av fyra ringar. Den första (mindre) ringen fästes enbart i sidostycket. Den andra ringen har normalstor storlek och det är även den ringen som är kopplat till bettets mellandel. De två efterföljande ringarna är lika stora som den första. Tyglarna fästes antingen i den andra, tredje eller fjärde ringen, om tygeln fästes i en lägre ring blir hävstångseffekten större och bettets inverkan skarpare. När man har sträckta tyglar roterar mundelen och skapar främst tryck i nacke och mungipor. Pessoabettet är från början ett holländskt körbett, dutch gag på engelska, och kallas pessoabett av den enda anledningen att Nelson Pessoa introducerade bettet till Sverige. Pessoabett finns idag även med endast tre ringar (där den fjärde ringen helt enkelt saknas). Pessoabett kan användas tillsammans med ett delta för att mildra effekten. På ponnytävlingar i hoppning måste tygeln vara fäst i den andra ringen eller i ett delta. Pessoabett finns i två- och tredelade varianter.
Tänkte att ni skulle få en bild också som visar bettets funktioner.
Så, vad tycker ni om detta bett?

// Lovisa <3

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0